Engagera dig i kåren

Det finns mycket du som vuxen kan göra i Scouterna. Du kan hjälpa till på små och stora sätt i kortare eller längre uppdrag. Var inte rädd för att fråga vad du kan hjälpa till med!

Alla frivilliga inom Scouterna brinner för att bidra till att barn och unga utvecklas, har roligt och uppfyller sin potential

Arbetet är ideellt. Det betyder att du inte får betalt, men däremot får utvecklas, lära dig nya saker och ha roligt. Det betyder också att vi respekterar att du har andra saker som tar tid och energi i livet – det är fullt möjligt att göra punktinsatser då och då, så ofta som man har tid och lust.

Du behöver inte ha tidigare scouterfarenhet för att vara med. Många av våra ledare och frivilliga är helt nya inom scouting.

Även ledarna är med i Scouterna för att ha roligt, träffa nya människor och uppleva äventyr!

Så kan Du hjälpa till:

Scoutledare
Som scoutledare för en scoutgrupp är du med och planerar vad som ska göras i scoutgruppen under terminen och är med och leder själva verksamheten. Det kan handla om alltifrån att göra en utomhusbio till att lära sig göra upp eld, prova första-hjälpen eller leka lekar.

Självklart får du utbildning och stöd, och du behöver inte ha någon tidigare scouterfarenhet eller friluftsvana.

Hjälpa till inför hajker och läger
När kåren organiserar hajker och läger behövs det ofta hjälp med olika praktiska saker. Det kan både handla om att vara med som ledare på lägret och om förberedelser innan eller efter.

Kanske kan du hjälpa till att skjutsa till eller från hajken?

Fixare i scoutlokalen, Lången
I Lången, vår scoutlokal, har vi våra scoutmöten och förvarar scoututrustning. Den behöver både målas om och hållas ren och fixas upp – har du praktiskt kunskaper här är vi väldigt tacksamma.

Kanske kan du donera färg eller penslar för att låta barnen själva måla om, eller ge lite av din tid för att hjälpa till att hålla ordning i lokalen?

Förtroendevald och kårstyrelsen – längre uppdrag och kortare punktinsatser!
Det finns många förtroendeuppdrag inom kåren som alla är livsviktiga för att scoutverksamheten ska fortsätta utvecklas och förbättras. Det finns inget krav på att ha tidigare scouterfarenhet för att sitta med i styrelsen – ibland kan det till och med vara en fördel att komma in utifrån med nya perspektiv och idéer.

Även här finns det stora möjligheter att göra punktinsatser – kanske kan du hjälpa din kår göra en budget eller ekonomisk redovisning även om du inte har tid att sitta med i styrelse som kassör?

Kanske kan du delta på ett planeringsmöte för årets arbete eller för att diskutera strategi och vision även om du inte har tid att sitta med som styrelseledamot?

Eller kanske har du goda kontakter med lokala företagare och kan hjälpa kårer hitta nya samarbetspartners.

Rekrytering och information
Kåren arbetar aktivt för att nå ut till fler. Det kan handla om att informera om vår verksamhet i området, presentera Scouterna för skolklasser eller planera ett rekryteringsmöte. Om du tycker att information är roligt och spännande, eller kanske själv arbetar med barn, så kan det här vara ett jobb för dig.

Här finns också många roliga broschyrer och material och metodtips som kan ge stöd och inspiration.

Mångfald och jämställdhet
Inom Scouterna arbetar vi aktivt med att vara en öppen och välkomnande organisation för alla.

Om du brinner för mångfalds- eller jämställdhetsfrågor finns det mycket du kan göra.

Kontakta kårordförande på ordforande@bandhagensscoutkar.se så kan vi hitta en uppgift som passar just dig!